Foto van deegroller en meerdere deegbollen voor pizza

De basis: het pizza deeg

Alles valt of staat met een goede start, en bij pizza is dat het deeg. Er zijn talloze recepten voor pizzadeeg in omloop, maar er is maar 1 officieel recept! Het pizzadeeg recept van Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), letterlijk vertaald Vereniging van Echte Napolitaanse Pizza. Een echte Napolitaanse Pizza moet aan diverse regels voldoen, uiteraard de ingrediënten van het deeg, maar de tijd van rijzen, de temperatuur van de houtoven, enz. worden allemaal beschreven. Je kan de regels voor de echte Napolitaanse Pizza downloaden op de website van de AVPN. Voel je niet geïntimideerd door al deze regels en begin gewoon met de basis, het pizzadeeg. Niet iedereen heeft een houtoven, laat staan 1 die een temperatuur van 450 graden haalt. Ook uit een gewone oven kan betere pizza komen dan die van de bezorgservice bij jou om de hoek. Maar een goede pizza valt of staat met de kwaliteit van het deeg. Dus laten we beginnen met de juiste ingrediënten voor je pizzadeeg!

Ingredienten:

(voor ca 12 pizza’s)

  • 1 liter water
  • 1,8 kilo tipo 00 bloem (verkrijgbaar bij de betere supermarkt)
  • 45 gram zout
  • 1 gram instant gedroogde gist over 3 gram verse (bakkers)gist

Recept:

  • Voeg het zout aan het water toe en roer totdat het is opgelost
  • Indien je verse gist gebruikt, maak hier een papje van met wat water.
  • Voeg de bloem en de gist toe.
  • Nu goed kneden tot zich een elastisch en veerkrachtig deef vormt
    • minstens 10 minuten in de keukenmachine, of 15 minuten krachtig met de hand.
  • Laat het deeg 24 uur in de koelkast rijzen

0 reacties op “De basis: het pizza deegVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *